Psychomotorische kindertherapie

Doen en ervaren in plaats van praten en vertellen

Met behulp van psychomotorische kindertherapie leren kinderen om beter met problemen als spanningen en emoties om te gaan. Bewegen staat hierbij centraal. We gaan dus niet voortdurend samen in gesprek, maar wij laten kinderen vooral voelen waar het fout gaat én hoe dat anders kan.

Psychomotorische kindertherapie

Herken jij dit?

Z

Jouw kind vindt het lastig om met zijn of haar gevoelens om te gaan.

Z

Er zijn vervelende dingen gebeurd waar je kind nu nog steeds last van heeft.

Z

Je kind vindt het moeilijk om over problemen te praten en gevoelens te verwoorden.

Z

Jouw kind is vaak verdrietig, bang, boos of zit niet lekker in zijn of haar vel.

Je zoon of dochter is al in gesprek geweest met een therapeut of psycholoog, maar dat heeft niet geholpen.

Doen en ervaren

Bij PMT voor kinderen praten we ook, maar doen we vooral veel. Op een leuke en actieve manier werken we aan de dingen die het kind lastig vindt. Door spel en bewegen leert hij of zij om gedrag, gevoelens en emoties te herkennen en hier beter mee om te gaan.

kind psychomotorische therapie

Werkwijze psychomotorische kindertherapie

Behandelplan op maat

Deze vorm van bewegingstherapie is geheel afhankelijk van het kind dat bij ons komt en de problemen die er spelen. Daarom vindt er altijd eerst een intake plaats (vaak eerst zonder ouders en daarna met de ouders) waarin we dit onderzoeken. Aan de hand hiervan stellen wij een behandelplan op. Een behandeltraject omvat gemiddeld 8 tot 20 sessies.

Oefenen in beweging

Bewegingsgedrag en lichaamsbeleving vormen de kern van psychomotorische therapie. Kinderen weten vaak wel waar dingen fout gaan, maar kunnen dit moeilijk benoemen. Daarom laten wij ze eerst herkennen waar de aard van het probleem zit en gaan we oefenen met ander gedrag. Dit doen we spelenderwijs door middel van sport, spel, drama en bewegingstechnieken.

Rol van ouders

De psychomotorische kindertherapie is gericht op kinderen. Soms betrekken wij ouders direct bij de psychomotorische therapie oefeningen, maar in andere gevallen spreken wij ouders alleen tijdens evaluaties. Dit is volledig afhankelijk van het kind zelf en de effectiviteit van de aanwezigheid.

Wat is het resultaat van PMT voor kinderen?

N

Het resultaat van psychomotorische therapie is voor elk kind anders. Bij sommige kinderen zijn de klachten opgelost. Maar er zijn ook kinderen die hun valkuilen blijven houden en kunnen terugvallen in oud gedrag. Wel hebben ze de juiste tools meegekregen waardoor ze weten wat ze kunnen doen in zo’n situatie. Vooral als ze wat ouder zijn geworden, kunnen ze deze tools vaak goed inzetten.

Voor wie is PMT geschikt?

Psychomotorische kindertherapie is geschikt voor kinderen met verschillende klachten. Het is vooral gericht op het leren omgaan met emoties, die bijvoorbeeld ontstaan door stressgerelateerde stoornissen of persoonlijkheidsproblematiek. Enkele van de veelvoorkomende problemen:

Problemen met emotieregulatie

Kinderen die snel boos worden, veel angst ervaren of veel stress hebben.

Sociale problemen

Kinderen die erg teruggetrokken zijn of het moeilijk vinden om contact te maken.

Gedragsproblemen

Kinderen met bijvoorbeeld ADHD, autisme of trekken van persoonlijkheidsproblematiek.

Speciale talenten

Hoogbegaafde en/of hoogsensitieve kinderen.

Kopkinderen

Kinderen van ouders met psychiatrische of psychosociale problematiek.

Hebben jullie vragen over hoe psychomotorische therapie vergoed kan worden? Antwoorden op deze vragen en tips zijn te vinden op de pagina tarieven

Over de behandelaren

Bart van Arensbergen

Bart van Arensbergen

PMT therapeut

Inmiddels ben ik sinds 2011 PMT-therapeut en help ik zowel volwassenen als kinderen met diverse problemen. Anderen omschrijven mij ook wel als open, transparant en vriendelijk, maar wel eerlijk en rechtdoorzee als het nodig is. Ik ben met name gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van kinderen met hoogbegaafdheid.

Charley Mulder

Charley Mulder

PMKT therapeut io

Inmiddels ben ik in de afrondende fase van de PMKT opleiding. Hiervoor heb ik de HBO opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening (Social work) afgerond. Naast mijn kennis van PMKT ben ik ook werkzaam als casemanager bij Tactus verslavingszorg in Deventer. Deze combinatie is een prachtige uitdaging, waarbij ik mijn pedagogische kwaliteiten verder kan inzetten.  Anderen ervaren mij als empatisch, geduldig en positief.

Psychomotorische kindertherapie biedt kinderen een herkansing. De therapie is een mogelijkheid om negatieve ervaringen te verwerken en/of nieuwe ervaringen op te doen. 

PMKT sluit met haar middelen aan bij datgene wat bij het (jonge) kind van nature al aanwezig is: zingen, bewegen, spel en ritme. Met deze middelen en materialen kan het kind zintuiglijke, fysieke, emotionele, sociale en cognitieve ervaringen opdoen. De veilige therapeutische omgeving en de deskundige reactie van de therapeut maken een positieve ontwikkeling mogelijk. Door het kind aan te spreken op het voelen, beleven en bewust worden van zijn lijf (lichaamsbesef) en zichzelf (zelfbesef), mobiliseert het zijn eigen kracht. Hierdoor brengt het zijn ontwikkeling weer op gang. Versterking van het eigen ik zorgt ervoor dat het kind steviger in de wereld staat en adequater met situaties omgaat. Daardoor ontstaan positieve ervaringen die het kind stimuleren in zijn verdere ontwikkeling.        

 

Ben je geïnteresseerd in een behandeling of wil je meer informatie?

Je kunt me altijd bellen, mailen of appen. Mijn praktijk is gevestigd in Maupertuus, een particuliere school voor kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen.